Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Ηλίας Κατσούλης 1939 – 2008


Η είδηση του θανάτου του Ηλία Κατσούλη έπεσε σαν κεραυνός!
Αφήνοντας την τελευταία του πνοή εχθές σε ηλικία 69 ετών, κάποιοι τον είδαν να μαζεύει ευλαβικά «τα Σμυρναίικα τραγούδια» του, να τακτοποιεί τα «Καράβια Χιώτικα», να κόβει ένα άνθος από του «Παραδείσου τη λεμονιά» και με «Ένα κρυμμένο Αχ», να σιγοψιθυρίζει το ρεφρέν από τον «Πόνο άπονο». Τελευταία, πάνω – πάνω, τοποθέτησε ευλαβικά στις αποσκευές του το «Καλαντάρι» σταματημένο στην τελευταία ημερομηνία (Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008) και πιο δίπλα την «Carte Postale» με τις φωτογραφίες των αγαπημένων του μύθων. Σα να ψιθύρισε κάτι (κανείς δεν κατάλαβε τι), πήρε μια κηρομπογιά και έγραψε πάνω στον καθρέφτη του μπάνιου: «Το Μάη λένε πως θα βρέξει». Φεύγοντας, άφησε πίσω του το πικ απ να παίζει τον «Ύμνο στη χαρά» από την 9η του Μπετόβεν και χάθηκε στο τέρμα του διαδρόμου.

Μεγάλος ο κατάλογος των συνθετών που συνεργάστηκαν με τον Ηλία Κατσούλη: Παντελής Θαλασσινός, Νότης Μαυρουδής, Τάσος Γκρους, Γιάννης Σπανός, Ορφέας Περίδης, κ.α. Εξίσου μεγάλος και ο κατάλογος των ερμηνευτών που είχαν την τύχη να ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους του Ηλία Κατσούλη: Παντελής Θαλασσινός, Βούλα Σαββίδη, Μανώλης Λιδάκης, Χάρις Αλεξίου, Καλλιόπη Βέτα και πολλοί άλλοι.

Όταν πριν από ένα μήνα “συζητούσαμε” στο «Άρωμα του Τραγουδιού» για ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του, την «Χαλκίδα», δε φανταζόμουν πως σήμερα θα “συζητούσαμε” ξανά για τον Ηλία Κατσούλη με αφορμή την “φυγή του προς τα άστρα”! Ένας λαϊκός στιχουργός, ένας ποιητής της καθημερινότητας που υπηρέτησε το ελληνικό τραγούδι με ήθος και σεμνότητα, αφήνοντας πίσω του πολύτιμο στιχουργικό έργο. Αυτό το έργο οφείλουμε να (ξανά)ανακαλύψουμε κι εμείς.









Αξίζει να διαβάσουμε:
Την συνέντευξη του Ηλία Κατσούλη στον Σπύρο Αραβανή (εδώ) που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2006 στην ιστοσελίδα MusicHeaven.
Τα Μουσικά Προάστια θα δημοσιεύσουν μέχρι τέλος Αυγούστου κείμενα και τραγούδια του Ηλία Κατσούλη (εδώ το σχετικό link)
Στίχοι τραγουδιών του Ηλία Κατσούλη (εδώ)
Αναφορά στον Ηλία Κατσούλη στο blog Άσματα και Μιάσματα (εδώ)




Σημείωση: η φωτογραφία του Ηλία Κατσούλη είναι από το site του Δευτέρου Προγράμματος (από την βραδιά αφιερωμένη στον στιχουργό, στις 28/2/2007 στο βιβλιοπωλείο «Ιανός»).

2 σχόλια:

Μουσικά Προάστια είπε...

Ήταν καίρια η αναφορά σου Μάκη για τη "Χαλκίδα", και δυστυχώς περίπου συνέπεσε με την απώλεια του Κατσούλη. Ευχαριστώ για την αναφορά.

South Of The River είπε...

Φίλε καλωσβρεθήκαμε! Πίσω πια μετά το καλοκαίρι...

Είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος η ανάρτησή σου φίλε, και ειδικά για έναν άσχετο σαν κι εμένα που η μόνη επαφή που είχα ήταν από τις δουλειές του πολύ πολύ συμπαθούς και σημαντικού Π.Θαλασσινού!

Επιστρέφω κι εγώ εντός των ημερών με... θεραπευτική ανάρτηση!!!

Θα τα λέμε!